Monday, February 16, 2009

Airmata lelaki...

Dari kejauhan,lampu lalulintas disatu persimpangan itu masih menyala hijau.Harun segera menekan pedal minyak kenderaannya.Dia tak mau terlambat. Apalagi ia tahu penempatan di situ cukup padat sehingga lampu merah biasanya menyala cukup lama. Kebetulan jalan di depannya agak lenggang. Lampu berganti kuning. Hati Harun berdebar berharap semoga ia boleh melepasi lampu hijau itu dengan segera.Tiga meter sebelum garis jalan, lampu merah menyala. Harun bimbang,haruskah ia berhenti atau terus saja.'Ah, aku tak sempat untuk memijak pedal break mendadak,fikirnya sambil terus memandu laju.

Prit! Di seberang jalan seorang pegawai polis melambaikan tangan memintanya berhenti. Harun menepikan kenderaannya agak jauh sambil mengumpat dalam hati.Dari cermin pandang sisi ia melihat pegawai polis itu. Wajahnya tak terlalu asing baginya. Hey,itu kan Usof, teman sepermainannya semasa di sekolah menengah duhulu. Hati Harun agak lega. Ia melompat keluar sambil membuka kedua lengannya.

'Hai, Usof. Gembira sekali saya bertemu kau...............' 'Hai, Harun.' Tanpa senyum. 'Aduh, saya ni sebenarnya nak cepat sangat nih.Saya memang agak terburu-buru.Isteri saya sedang menunggu di rumah. 'Oh ye ke?' Nampaknya Usof agak ragu. ' Ye la Sof,hari ini isteriku menyambut ulang tahun kelahiran. Dia dan anak-anak sudah menyiapkan semuanya. Tentu aku tidak boleh terlambat, kawan-kawannya pun sedang menunggu ' 'Saya faham. Tapi,sebenarnya kami sering memperhatikanmu melintasi lampu merah di persimpangan ini.'

Ooo, sepertinya tidak sesuai dengan harapan. Harun mesti ganti strategi. 'Jadi, kau nak menyaman aku ker? Tapi sebenarnya tadi aku tidak melanggar lampu merah. Sewaktu aku jalan lampu kuning masih menyala.' berdusta sedikit boleh melancarkan keadaan fikir Harun.

'Ok Run. Sebenarnya saya melihatnya dengan jelas.Tolong keluarkan lesen dan kad pengenalan. Dengan kesal Harun menyerahkan lesen dan kad pengenalan lalu masuk ke dalam kenderaan dan menutup kaca tingkapnya. Sementara itu Usof menulis sesuatu di buku catatannya. Beberapa saat kemudian Usof mengetuk kaca keretanya.Harun memandang wajah Usof dengan penuh kecewa. Dibukanya kaca jendela itu sedikit.

'Ah, satu inci cukup untuk memasukkan surat saman.'

Tanpa berkata-kata Usof terus kembali ke tempat dia bertugas Harun mengambil surat saman yang diselipkan Usof di sela-sela kaca kenderaan. Tapi,hei apa ini. Ternyata lesen
memandu dan ic dikembalikan bersama sebuah nota. Kenapa ia tidak menyaman aku. Lalu nota ini apa? Semacam gurauan atau apa? Tergesa-gesa Harun membuka dan membaca nota yang berisi tulisan tangan Usof.

'Run, Tahukah bahawa aku dulu mempunyai seorang anak perempuan dan seorang isteri yang cantik. Sayang, mereka sudah meninggal dunia. Dilanggar pemandu yang tidak memperdulikan lampu merah di persimpangan ini. Pemandu itu dihukum penjara selama 3 bulan. Sekarang pemandu itu bebas bertemu isteri dan memeluk ketiga anaknya lagi. Sedangkan anak dan isteriku sudah tiada. Hari ini aku sendirian menyesali peristiwa itu. Yang pergi tidak akan kembali lagi.Beberapa kali aku cuba memaafkan pemandu itu tetapi sangat sukar. Begitu juga kali ini bila sahabatku sendiri pemandu seperti pemandu itu. Maafkan aku Run. Doakan agar aku memperoleh ganti semuanya. Berhati-hatilah ketika memandu Run' - Usof Harun terhenyak. Ia segera keluar dari kenderaan mencari Usof.Namun, Usof sudah meninggalkan pos tempat ia bertugas.Sepanjang jalan pulang ia memandu perlahan dengan hati tak tentu sambil berharap kesalahannya dimaafkan.

Moral : Tak selamanya pengertian kita harus sama dengan pengertian orang lain..Boleh jadi suka kita tak lebih dari duka rakan kita . Hidup ini sangat berharga, jalanilah dengan penuh hati-hati, mengerti perasaan orang lain dan bertimbangrasa.

6 comments:

Irtiyah said...

SALAM

saya akan berhati-hati memandu.

Tapi dalam kehidupan saya selalu rasa saya jadi mangsa langgar lari, kalau dia tak lari pun dia seolah-olah suka melanggar saya.

tinta lughahwi said...

Wsalam..

Syukran krn memberi komen..

Dalam kehidupan irtiyah itu mungkin ada makna disebaliknya..

Cuba irtiyah fikirkan mengapa irtiyah selalu dilanggar dia..sedangkan
'DIA' itu adakah someone something special yg irtiyah harap2kan..

Irtiyah said...

"'DIA' itu adakah someone something special yg irtiyah harap2kan.."

oh sudah tentu tidak. kalau someone something special tidak akan buat saya begitu.

tinta lughahwi said...

ingatkn maksud Langgar tu ade makne tersirat..
maknanye dia tu someone something non special la ye..gurau je..hehe
gud luck for ur job..mg terus thabat dlm mendidik anak bangsa..

umar_skyscooter said...

hai,nice blog n gud info,sye nak jemput tuan rumah ke blog sye ni di http://chipmunk18.blogspot.com ,dan jgn lupe linkkan blog ni yer,ok thanks n bye

tinta lughahwi said...

insyAllah umar..saya akan lawat blog anda dan linkkannya..

syukran krn singgah disini..

selamat membaca semoga bermanfaat

Related Posts with Thumbnails