Thursday, September 9, 2010

Tafsiran Disebalik iklan raya TV3


Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.

1.Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu
2.Buku - Bible (*Yang dikenali sebagai The Book)
3.Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan
4.Malam Yang Gelap - Islam yang mundur
5.Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis (*Pencerahan ialah 'petanda' kepada kongsi-kongsi gelap Yahudi khususnya Ilxxxxxxti dan Frxxxxxon)
6.Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM
7.Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran


Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

1.Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)
2.Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan
3.Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus
4.North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal).
5. Pokok Krismas - Simbol Paganism


Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

1.Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.
2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian
3.Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian Scene
4 - Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)(*Juga menggambarkan keselesaan keduniaan yang akan diperolehi sekiranya 'masuk ke dalam beca' itu.)
5. Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.

Scene 4 dan 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

1.Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light) (*Francis Light yang kononnya 'membuka' Pulau Pinang ialah seorang Yahudi tulen. Hari ini di Pulau Pinang masih ada kuburan orang Yahudi. Komuniti ini dipercayai sudah berhijrah ke Sixxxxxra)
2.Teluk Intan, Hilir P...erak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.
3.Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.

Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.

1.Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan

Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.

1. Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya. (*Maksudnya dari kampung hingga ke bandar semuanya sudah 'dikuasaimereka'. Masyarakat di bandar yang memang sudah sedia dipengaruh menerima baik masyarakat kampung yang baru terpengaruh)

Scene 8 - Seorang budak perempuan memeluk seorang budak perempuan lain dari belakang. Kepala seorang budak lelaki hanya tersengih di tepi pasangan tersebut.

1.Pasangan Budak Perempuan Berpelukan - Lesbianism/Feminism
2.Kepala Budak Lelaki Tersengih - Lelaki yang tak dipedulikan dan diperbodohkan.

Scene 9 - Beca terbang merentasi sebuah pulau.

1.Pulau - Singapore lah. (*Kongsi-kongsi gelap Yahudi punya markas besar di rantau Asia Tenggara)


Scene 10 - Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang. (*Masyarakat Islam sudah tidak mempedulikan agama. Agama bukan lagi ad-diin. Masjid-masjid hanya sebagai simbol kemegahan tetapi tidak dimanfaatkan umatnya lagi terasing jauh dari hati mereka)

1.Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) - tempat tinggal Jin
2.Masjid Kecil - Agama Islam yang lemah
3. Lintasan awan di menara masjid - menyerupai salib (mne ade menara masjid tinggi smpai ke awan)


Scene 11 - Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah masjid yang terletak jauh di sebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke arah masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu.

1.Bangunan Misteri - Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk-tunjuk adalah Masjid) (*Maksud bangunan misteri ini masih kabur. Tentu ada sesuatu yang mahu disampaikan)
2.Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk - Perlakuan Biadab (*Juga mungkin menunjukkan yang umat Islam sendiri sedang memperlekehkan dan mentertawakan agamanya sendiri)

Setakat itu sahaja yang ditulis oleh penulis asalnya. Kajian penulis itu sangat baik, tapi tidaklah bermaksud saya setuju 100% huraiannya. Terpulanglah kepada anda untuk membuat penilaian sendiri.

Selain itu, ada beberapa petunjuk lagi yang saya fikirkan memang ada kaitan.

1. 'Pope' yang tertawa berdekah-dekah melihat anak-anak orang Islam (generasi umat hari ini) yang sudah berjaya 'dibawanya'. 'Pope' memandang ke atas seolah-olah bersyukur kepada Tuhannya.


2. Bunga teratai berkembang dan keluar pelita daripadanya - Bunga teratai ialah simbol kepada agama Buddha dan Hindu-Buddha. Pelita ialah simbol kepada agama Hindu. Perhatikan bentuk pelita-pelita yang macam pelita Aladdin itu.

3. Diakhiri dengan cogankata "Inspirasi Hidupmu".

sumber : satu umat

Friday, August 13, 2010

Sajak : Ramadhan terakhir

Ramadhan ini...
yang datang menjengah kita kembali,
membawa seribu kesucian,
mengendong sejuta keberkatan,
yang pasti ia hadiah dari tuhan.

Ramadhan ini..
yang mengajak kita kembali,
mensucikan diri pada illahi,
mengabdikan roh hanya buat Sang Rabbi,
yang pasti keikhlasan dijiwai.

Ramadhan ini...
yang mendambakan kita kembali
menjauhi noda dan dosa duniawi,
mendekati pahala dan ganjaran ukhrowi,
yang pasti taubat selalu diinsafi.

Ramadhan ini..
yang menjana kita kembali,
berbakti teguh pada si bumi,
bermaafan sesama manusiawi,
yang pasti Sang Tuhan itu ar-Rahimi.

Ramadhan itu...
yang mengajar kita kembali,
Izzahnya pada ruhhi,
Sucinya dalam hati,
Berkatnya untuk diri

Dan ramadhan itu..
Sempurna tarbiyahnya mendidik hati,
yang keras mencair lembut,
yang hitam merubah putih,
yang rosak membaik pulih.

Hanya ramadhan ini...
tersimpan rahsia malam seribu bulan,
yang dirahmati tuhan seluruh alam,
yang menjanjikan berlipat ganda amalan,
penantian yang penuh keimanan.

Sesungguhnya ramadhan ini...
mungkin yang terakhir buat kita,
setiap amalan perlu kesungguhan,
setiap ibadah lahir ketaqwaan,
setiap ganjaran menjadi rangsangan.

tintalughahwi
cairo 1.00 a.m

4 ramadhan 1431H

Monday, June 21, 2010

Berblog Offline tanpa internet??


Semalam sedang saya menyaksikan perlawanan World cup diantara Brazil dan Ivory Cost sambil beronline, terjumpa satu artikel yang menarik perhatian saya untuk berkongsi bersama anda semua. Mungkin sebahagian anda sudah biasa atau tahu mengenai Windows live writer(wlw) dan tetapi ada kemungkinan juga ada yang belum pernah mendengarnya kan?,

Bagi blogger yang sambungan internetnya lambat atau selalu putus-putus, atau tidak mampu biayai penggunaan internet untuk blogging maka disini ada berita gembira. Sekarang ini kita boleh berblog tanpa berhubung langsung dengan internet ataupun berblog offline, tanpa perlu sign in ke blogger dan masuk pada dashboard. Bagaimana? Jawapannya pasti dengan Windows Live Writter (WLW).

Apakah Windows Live Writter (WLW) itu? WLW adalah salah satu sofware atau produk yang baru sahaja direlease oleh Microsoft, sebuah aplikasi editor untuk memaparkan posting kita ke layanan blog paling popular, termasuk Windows Live Spaces, SharePoint, Wordpress, Blogger, LiveJournal, TypePad, Community Server dan banyak lagi.

Jika kita sudah biasa dan mahir menggunakan Microsoft Word, maka tiada masalah untuk kita menggunakan WLW, bahkan tanpa belajar.

Seronoknya berblog offline dengan WLW:
1. Yang pertama kerana aplikasinya sangat bagus, tidak perlu sign in lagi ke blogger.

2. Area untuk menclick dipaparkan secara penuh, sehingga jika kita sudah memiliki artikel diword hanya tinggal copy paste saja (mudahkan?). Jika ada banyak artikel kita hanya perlu mengatur bila nak diterbitkan dengan menetapkan publish date disebelah kanan bahagian kategori. Dan menerbitkannya bila kita online.

3. Kita juga boleh mengupload foto, video link, peta, tag, hiperlink, table dan lain lain dilengkapi dengan effect dan editting.

4. Memungkinkan pula untuk mencari tulisan-tulisan yang ada di Local Drafts, Recently Published, atau tulisan terbaru yang sudah diambil terus dari blog secara online. Untuk yang terakhir ini, terbatas pada jumlah tulisan yang diambil, bukan untuk keseluruhan tulisan pada blog.

5. Dan fungsi yang paling menakjubkan, ialah preview post kita kerana diawal konfigurasi tool aplikasi ini mendownload template kita juga. Jadi hasilnya nanti InsyaAllah sama sebiji dengan posting kita diWLW ini. Dengan fungsi ini kita juga boleh melihat kode HTMLnya, Jadi jangan bimbang tidak boleh buat read morenya.

Jika anda ingin mencuba software ini, Sila download terus disini atau disana

Sumber: www.home.live.com dan amatullah83

#eh.. brazil menang 3-1 & si KAKA kena kad merah..

Sunday, June 20, 2010

30 Hari mengenali cinta Rejab...


Sedar tak sedar... dah masuk bulan rejab sekarang nii. Setelah ini Sa'aban and then yang ditunggu-tunggu si suci Ramadhan akan tiba. Alhamdulilah dapat puasa 3 hari awal rejab, niat asal nak cukupkan 3 bulan tetapi apakan daya kecundang juga di awal-awal jalan.. Perasan tak tajuk atas tu.. macam tajuk cite 30 hari mengenali cinta, lakonan Aaron aziz n Erra Fazira.. baru pas layan semalam.. kui3x..

Si mamat Aaron aziz yang perasan tough & macho tu, akhirnya terpeleot juga dikaki erra. Kononnya dia series dan tegas dalam kerjaya, sentiasa hendakkan yang terbaik dan menjadikan majalah syarikatnya nombor satu disenarai jualan. Kesalahan kecil pun tidak diterima sehinggakan ramai pekerjanya dimarah, diperli, meletakkan jawatan. Setelah itu baru erra masuk kerja menceriakan keadaan semula.
Si Arie ( Aaron aziz) sebenarnya terpaksa bertegas dalam kerjayanya untuk mendapatkan kepercayaan dan perhatian keluarganya. Dia seringkali diperli dan direndah-rendahkan upaya oleh abang dan kakaknya. Dan anggap sebagai pembawa sial dalam keluarga setelah kematian ibunya. Ok cukup sampai situ, melalut cite lagha pulak..

Jom kita mengenal peristiwa dalam bulan rejab, antaranya..

1. Hijrah Pertama
Hijrah ke Habsyah (Ethiopia) berlaku kerana pihak musyrikin Mekah meningkatkan tekanan dan ancaman kepada Rasulullah s.a.w dan mereka yang beriman kepada Rasulullah s.a.w pada ketika itu. Ada di kalangan sahabat yang mengadu kepada Rasulullah s.a.w tentang derita yang mereka tanggung lalu Rasulullah s.a.w memerintahkan agar mereka berhijrah ke negeri Habsyah.
Tujuan hijrah ini adalah untuk menyelamatkan iman dan keselamatan diri di samping untuk mencari tapak baru untuk Islam bertapak dan menyusun langkah untuk agenda seterusnya. Diantara mereka yang berhijrah ke Habsyah ialah Saidina Othman r.a dan isterinya Ruqayyah anak Rasulullah s.a.w. Jumlah mereka adalah 14 orang termasuk 4 orang wanita. Habsyah dipilih kerana rajanya dikenali dengan toleransi dan sikap terbukanya.

2. Isra’ dan Mi’raj
Isra’ dan Mi’raj ertinya Rasulullah s.a.w dijalankan dari Mekah ke Baitulmaqdis di waktu malam dan diangkat ke langit bertemu Allah s.w.t untuk mengambil kewajipan solat 5 waktu dari Allah s.w.t .
Dalam menentukan tarikh bila berlakunya peristiwa ini, sebahagian ulama’ mengatakan pada 27 RabiulAkhir, sebahagian mengatakan pada 17 RabiulAwwal, sebahagian yang lain mengatakan pada 29 Ramadhan, ada yang mengatakan pada 27 Rejab dan ada juga ulama’ yang mengatakan selain daripada tanggal-tanggal yang telah disebutkan.Adapun yang terbanyak ialah golongan yang mengatakan pada tanggal 27 Rejab sekalipun tidak disertai dengan alas an yang kuat. Tahun berlakunya juga terdapat perselisihan pendapat ulama’.

3.Perang Tabuk

Tabuk adalah mengambil nama sempena nama satu tempat di Utara Semenanjung Arab di mana Rasulullah s.a.w dan 30 ribu tentera Islam berkumpul. Tidak berlaku pertempuran kerana tentera Rom telah melarikan diri kerana takut dan gerun dengan kekuatan dan kecekalan tentera Islam yang sanggup menghadapi pelbagai kesukaran.

4. Pembebasan Baitul-Maqdis

Baitulmaqdis telah dibuka pada zaman Saidina Umar Al-Khattab r.a di zaman pemerintahannya. Akibat kelalaian dan pepecahan umat Islam di zaman pemerintahan Abasiyah, Kristian (tentera Salib) telah melakukan serangan demi serangan keatas Baitulmaqdis dan akhirnya dapat menawan kota suci Baitulmaqdis setelah 500 tahun dikuasai oleh pemerintah Islam. Tentera Salib telah menduduki Baitulmaqdis hampir 60 tahun sebelum dibebaskan kembalioleh panglima Islam terkenal Solahuddin Al-Ayubi. Beliau telah menawan kembali Baitulmaqdis dari tangan tentera Salib pada hari Jumaat, 27 Rejab 583H. Dan pada tahun 1967 bersamaan 1387H Yahudi pila menawan Baitulmaqdis (Palestin) dan menamakan negara baru mereka dengan nama Israel.

5. Lahirnya Imam As-Syafie r.a

Nama sebenar Imam As-Syafie r.a ialah Muhammad bin Idris. Beliau lahir di Ghazah, Pelestin pada tahun 150H bersamaan 767 Masehi dalam bulan Rejab. Beliau adalah salah seorang dari empat imam mazhab yang besar dalam dunia fiqh. Malaysia mengamalkan mazhab As-Syafie. Diantara peniggalan Imam As-Syafie r.a yang menjadi rujukan sehingga sekarang ialah kitab Al-Umm.

6. Kelahiran teristimewa - 5th rejab 1407 Hijriah..

Wallahualam bisawwab...

Tuesday, May 25, 2010

KISAH LIMA PERKARA ANEH

Abu Laits as-Samarqandi adalah seorang ahli fiqh yang masyur. Suatu ketika dia pernah berkata, ayahku menceritakan bahawa antara Nabi-nabi yang bukan Rasul ada menerima wahyu dalam bentuk mimpi dan ada yang hanya mendengar suara.

Maka salah seorang Nabi yang menerima wahyu melalui mimpi itu, pada suatu malam bermimpi diperintahkan yang berbunyi, "Esok engkau dikehendaki keluar dari rumah pada waktu pagi menghala ke barat. Engkau dikehendaki berbuat,
Pertama : apa yang engkau lihat (hadapi) maka makanlah,
Kedua : engkau sembunyikan,
Ketiga : engkau terimalah,
Keempat : jangan engkau putuskan harapan,
Kelima : larilah engkau daripadanya."

Pada keesokan harinya, Nabi itu pun keluar dari rumahnya menuju ke barat dan kebetulan yang pertama dihadapinya ialah sebuah bukit besar berwarna hitam. Nabi itu kebingungan sambil berkata, "Aku diperintahkan memakan pertama aku hadapi, tapi sungguh aneh sesuatu yang mustahil yang tidak dapat dilaksanakan."
Maka Nabi itu terus berjalan menuju ke bukit itu dengan hasrat untuk memakannya. Ketika dia menghampirinya, tiba-tiba bukit itu mengecilkan diri sehingga menjadi sebesar buku roti. Maka Nabi itu pun mengambilnya lalu disuapkan ke mulutnya. Bila ditelan terasa sungguh manis bagaikan madu. Dia pun mengucapkan syukur 'Alhamdulillah'.

Kemudian Nabi itu meneruskan perjalanannya lalu bertemu pula dengan sebuah mangkuk emas. Dia teringat akan arahan mimpinya supaya disembunyikan, lantas Nabi itu pun menggali sebuah lubang lalu ditanamkan mangkuk emas itu, kemudian ditinggalkannya. Tiba-tiba mangkuk emas itu terkeluar semula. Nabi itu pun menanamkannya semula sehingga tiga kali berturut-turut.
Maka berkatalah Nabi itu, "Aku telah melaksanakan perintahmu." Lalu dia pun meneruskan perjalanannya tanpa disedari oleh Nabi itu yang mangkuk emas itu terkeluar semula dari tempat ia ditanam.

Ketika dia sedang berjalan, tiba-tiba dia ternampak seekor burung helang sedang mengejar seekor burung kecil. Kemudian terdengarlah burung kecil itu berkata, "Wahai Nabi Allah, tolonglah aku."
Mendengar rayuan burung itu, hatinya merasa simpati lalu dia pun mengambil burung itu dan dimasukkan ke dalam bajunya. Melihatkan keadaan itu, lantas burung helang itu pun datang menghampiri Nabi itu sambil berkata, "Wahai Nabi Allah, aku sangat lapar dan aku mengejar burung itu sejak pagi tadi. Oleh itu janganlah engkau patahkan harapanku dari rezekiku."

Nabi itu teringatkan pesanan arahan dalam mimpinya yang keempat, iaitu tidak boleh putuskan harapan. Dia menjadi kebingungan untuk menyelesaikan perkara itu. Akhirnya dia membuat keputusan untuk mengambil pedangnya lalu memotong sedikit daging pehanya dan diberikan kepada helang itu. Setelah mendapat daging itu, helang pun terbang dan burung kecil tadi dilepaskan dari dalam bajunya.

Selepas kejadian itu, Nabi meneruskan perjalannya. Tidak lama kemudian dia bertemu dengan satu bangkai yang amat busuk baunya, maka dia pun bergegas lari dari situ kerana tidak tahan menghidu bau yang menyakitkan hidungnya. Setelah menemui kelima-lima peristiwa itu, maka kembalilah Nabi ke rumahnya. Pada malam itu, Nabi pun berdoa. Dalam doanya dia berkata, "Ya Allah, aku telah pun melaksanakan perintah-Mu sebagaimana yang diberitahu di dalam mimpiku, maka jelaskanlah kepadaku erti semuanya ini."

Dalam mimpi beliau telah diberitahu oleh Allah S.W.T. bahawa, "Yang pertama engkau makan itu ialah marah. Pada mulanya nampak besar seperti bukit tetapi pada akhirnya jika bersabar dan dapat mengawal serta menahannya, maka marah itu pun akan menjadi lebih manis daripada madu. Kedua; semua amal kebaikan (budi), walaupun disembunyikan, maka ia tetap akan nampak jua. Ketiga; jika sudah menerima amanah seseorang, maka janganlah kamu khianat kepadanya. Keempat; jika orang meminta kepadamu, maka usahakanlah untuknya demi membantu kepadanya meskipun kau sendiri berhajat. Kelima; bau yang busuk itu ialah ghibah (menceritakan hal seseorang). Maka larilah dari orang-orang yang sedang duduk berkumpul membuat ghibah."

Saudara-saudaraku, kelima-lima kisah ini hendaklah kita semaikan dalam diri kita, sebab kelima-lima perkara ini sentiasa sahaja berlaku dalam kehidupan kita sehari-hari. Perkara yang tidak dapat kita elakkan setiap hari ialah mengata hal orang, memang menjadi tabiat seseorang itu suka mengata hal orang lain. Haruslah kita ingat bahawa kata-mengata hal seseorang itu akan menghilangkan pahala kita, sebab ada sebuah hadis mengatakan di akhirat nanti ada seorang hamba Allah akan terkejut melihat pahala yang tidak pernah dikerjakannya. Lalu dia bertanya, "Wahai Allah, sesungguhnya pahala yang Kamu berikan ini tidak pernah aku kerjakan di dunia dulu."

Maka berkata Allah S.W.T., "Ini adalah pahala orang yang mengata-ngata tentang dirimu." Dengan ini haruslah kita sedar bahawa walaupun apa yang kita kata itu memang benar, tetapi kata-mengata itu akan merugikan diri kita sendiri. Oleh kerana itu, hendaklah kita jangan mengata hal orang walaupun ia benar.

Friday, May 7, 2010

Software terjemahan kitab 9 imam

Anda tercari-cari software Kitab Shahih Bukhari, Shahih Muslim dan lain-lain lagi? Anda mencari terjemahan kitab-kitab imam yang mashyur? Kini semuanya terdapat dalam satu CD. Ianya software mudah cari berserta terjemahannya dengan tampilan yang menarik dan complete. Terkandung di dalamnya lebih 60 ribu hadis dari kitab-kitab hadis Shahih Bukhari, Shahih Muslim, Sunan Abu Daud, Sunan Tirmidzi, Sunan Ibnu Majah, Musnan Ahmad, Muwatha' imam Malik dan Sunan Ad-Darimi.
Apa yang menarik dari program hadith kitab 9 imam ini? Sebagai sebuah karya yang belum pernah ada di sini, tentu program ini memiliki banyak kelebihan dari segi isinya.

Kandungan :
- Lebih 62,000 hadith ( teks arab berserta terjemahan dalam bahasa yang mudah difahami)
- Kumpulan dari kitab 9 imam hadith yang terkenal (Bukhari, Muslim,Abu Daud, Tirmidzi, Ibnu Majah, Ahmad hanbal, Imam Malik dan Ad-Darimi)
- Data perawi hadith- ilmu hadith mudah dan ringkas
-Sanad / jalan sampainya hadith-Data hadith pendukung (tahrij) & Komparasi Hadith ( hadis penguat)

Tambahan :
- Pencarian hadis dengan hanya menclick suatu kata yang ingin dicari pada search engine
- Teks Arab dan terjemah hadis dapat disalin ke dalam Microsoft Word, notepad dan program lain.- Pengumpulan hadis berdasarkan indeks
- Kumpulan hadis berdasarkan kategori hadis seperti hadis Qudsi, Mutawatir, marfu' dan lain-lain.
- Biografi dan riwayat hidup 9 imam tersebut.
- Lagenda (keterangan warna) status para perawi seperti tsiqah, maqbul, dhoif dan lain-lain.

*Untuk maklumat selanjutnya sila layari laman web ini KUTUB TIS'AH

Tuesday, April 20, 2010

DYMM Sultan Johor mencemar duli ke Mesir

Alhamdulilah selesai sudah perasmian Asrama Pelajar Johor di Mesir yang kedua bertempat di Rabea Adawiya. Majlis perasmian dilancarkan oleh DYMM Tuanku Sultan Ibrahim ibnu Almarhum Sultan Iskandar bertepatan dengan tarikh 17 April 2010 bersamaan 3 Jamadil Awal 1431 Hijrah. DYMM Tuanku Sultan Johor sanggup mencemar duli semata-mata hendak merasmikan bangunan asrama dan disamping itu hendak mengerjakan umrah ke Mekkah setelah dua hari disini.





Tahniah kepada Mahasiswa-mahasiswi johor di mesir kerana dapat memberi kerjasama yang terbaik dalam menguruskan persiapan dan persembahan bagi menyambut kedatangan DYMM Sultan Johor beserta Exco-Exco kerajaan Johor. Sempena perasmian bangunan ini DYMM Sultan Johor berharap para mahasiswa dapat mengunakan dan menjaga asrama tersebut dengan sebaik-baiknya agar dapat di manfaatkan oleh generasi-generasi seterusnya.




Wednesday, April 14, 2010

Ezzatun nafsi sumber kekuatan diri

Seharian semalam saya menghadiri Muktamar Sanawi ( Perhimpunan Agung Tahunan) persatuan yang dinaungi di pelembahan nil ini. Bermula seawal jam 7 pagi saya sudah berada disana, alhamdulilah perjalanan dimudahkanNya kerana kurang kesesakan jalanraya. Pagi-pagi ini orang arab sebahagiannya masih dibuai lena embunan. Mereka bermula kerja lebih kurang jam 9 pagi.

Bertempat di Nadi ar-Riadi ( kompleks sukan) berhadapan dengan kuliah perubatan al-azhar, muktamar kali ke -77 ini telah diadakan. Seperti tahun-tahun yang lepas tempat ini menjadi pilihan untuk menghimpunkan seluruh mahasiswa-mahasiswi al-azhar di bidang pengajian islam amnya dan juga di bidang perubatan. Setiap Badan kebajian anak negeri dan Dewan perwakilan Mahasiswa di cawangan menghantar perwakilan masing-masing.

Perjalanan muktamar bermula dengan lancar. Gimik perasmian yang dipersembahkan sungguh mengujakan dengan tayangan video dan lukisan karikatur badan pengurus sesi 2009. Perbahasan usul-usul tergempar, perbahasan ucapan dasar presiden dan perletakan jawatan serta pelantikan badan pengurus yang baru sehingga ke akhir majlis penutup tetap berjalan dengan lancar. Tahniah.

Bukan disini ingin saya nukilkan berkenaan peristiwa tersebut tetapi bagaimana tanggungjawab dan amanah kita sebagai pemimpin mahupun ahli melaksanakan tugas-tugas yang diberikan. Jangan sesekali ada sifat bermegah diri dan menunding jari bila berlaku sesuatu perkara. Kita sebagai pelajar agama perlu bersifat ezzatun nafsi iaitu kemuliaan diri.

Ezzatun Nafsi ialah bila kita dapat memiliki diri kita sendiri, dapat mengawal nafsu serta punya keyakinan dan kedamaian hati. Jangan rasa rendah diri hanya kerana tidak memilik kekayaan mahupun kekuasaan. Contohilah sifat-sifat masyaikh dan ulama' kita yang terdahulu.


Suatu ketika (sekitar tahun 1930an ),Shiekhul Azhar sedang duduk menyandarkan belakangnya ke dinding Masjid Al Azhar (tempat asal Universiti Al Azhar) sambil menjulurkan kakinya.Sedang beliau merehatkan diri, beliau lihat kedatangan Sultan Abdul Aziz Raja Saudi. Baginda ketika itu dalam rangka lawatan ke Mesir. Baginda datang dengan diiringi pembesar Mesir Khidive Ismail.

Shiekhul Azhar tidak menunjuk sebarang rasa terkejut maupun bangun menyambut kedatangan Sultan Abdul Aziz. Melihat keadaan sedemikian, Khidive Ismail mengarahkan seorang kanannya membawa sejumlah wang yang banyak dan memberikannya kepada Shiekhul Azhar dengan tujuan agar Shiekh tersebut mengetahui kedudukannya.

Apabila orang kanan Khidive berjumpa Shiekhul Azhar, Shiekh tersebut telah memegang tangan orang itu sambil berkata :

"Khabarkan kepada orang yang mengutusmu, sesungguhnya orang yang menjulurkan kaki tidak sesekali akan menghulur tangannya(meminta-minta)".

Lihatlah sebesar manapun pangkat orang itu atau ganjaran yang diberikan, tidak sesekali syeikh menundukkan dirinya. Tidaklah bermakna syeikh tidak menghormati tetamu tetapi sesungguhnya syeikh lebih mengetahui akan sifat yang ada dalam diri pemimpin tersebut. Sekali menunduk pasti akan selamanya tersungkur. Wallahu'alam.

sumber : ezzatun nafsi

Monday, April 12, 2010

Mutiara disini atau disana?

Perjalanan pulang dari kuliah ke rumah sekitar 20 minit itu terasa agak lama, dengan panas terik membahang dan perut berkeroncong kelaparan. Saya teruskan langkah perlahan-lahan menyusur dibawah jambatan. Redup. Sedang-sedang berjalan saya terpijak plastik bungkusan makanan yang sudah tidak berisi. Perut yang berkeroncong semakin nyaring menyanyi, meminta diisi sesuatu. Tiba-tiba teringat pula kisah yang diceritakan oleh ustaz semasa di sekolah menengah dahulu.

Kisah
Seorang lelaki kelaparan.Perutnya merengek minta diisi. Tiba-tiba terpijak satu bungkusan kain.Entah siapa punya. Lalu di bawa ke rumah. Namun di dalam bungkusan itu bukan makanan.Cuma sebutir mutiara.

Lapar tadi tidak menjadi tumpuan.Sekarang masa mencari empunya mutiara.Meronda kakinya menjejaki sehinggalah berjumpa seorang yang meninggikan suara : Siapa yang memulangkan mutiaraku, aku akan beri dia lima ratus dinar”.

Setelah diuji lelaki yang bersuara memang benar bungkusan itu kepunyaannya. Lalu dipulangkan tanpa minta upah.Walau beberapa kali dipaksa mengambil ganjaran namun ia tetap enggan.

Dipendekan cerita lelaki tadi berada di sebuah pulau kerana kapalnya karam dalam pelayarannya.Dipulau itu dia memberikan dakwah.Akhirnya disuruh menikah dengan salah seorang wanita di pulau itu Setelah menikah,lelaki itu mendapati ada sebiji mutiara di rantai leher wanita yang baru menjadi isterinya. Bila ditanya, rupanya ia adalah anak bagi lelaki yang kehilangan mutiara itu.


Pendoman
Kisah ini bukan untuk cerita tentang mutiara,wanita,atau apa sebagainya. Tapi ia mengenai kehidupan kita sebagai insan. Dalam kita sibuk mencari habuan dunia.Allah menguji kita.Di kala itu kita jelas dengan watak kita di sisi Allah.

Mutiara itu hanyalah ganjaran awal di dunia ini.Jika kita sudah berpuas hati dengan habuan ini pasti kita kehilangan habuan sebenar di akhirat.Dunia ini hanya Amanah. Ada tuntutan dan perhitungan di dalamnya.Jika kita laksanakan dan serahkankan pada yang haq, pastilah Al Haq ( Allah) redha dan menjanjikan kita dengan jodoh kita iaitu syurga impian.

Memang, sebelum jodoh kita sampai, kita diambang kesusahan untuk melepasi ranjau akhirat yang sukar.Namun bila kita sudah menemui jodoh kita, segala kesulitan yang pernah kita lalui itu akan hilang bagai mimpi.

Saturday, April 3, 2010

Ajaib - Bersolat hanya sebelah kaki?!!



Saksikan paparan video diatas, seorang pakcik berumur lingkungan 60 tahun sedang bersolat di masjid nabawi. Apa yang istimewanya video ini? Pakcik tersebut yang berasal dari turkey datang untuk menunaikan ibadah haji@umrah dilihat sedang bersolat hanya dengan sebelah kakinya sahaja. Sungguh Ajaib..Salah seorang daripada jemaah haji sempat merakamkan tatacara beliau bersolat itu. Solatnya seperti orang biasa yang mempunyai kedua-dua belah kaki, berdiri tegak tidak condong ataupun tergerak-gerak hendak jatuh. kukuh sungguh kakinya.

Cuba lihat jemaah dihadapan beliau, walaupun mempunyai kedua-dua belah kaki tapi mereka bersolat dengan duduk dikerusi. Memang tidak menjadi kesalahan tapi jika dikutkan beliau lebih berhak bersolat dengan cara duduk. Kuat sungguh kakinya menampung berat badan walaupun sudah berusia, khusyuk solatnya tidak memandang kiri atau kanan.

Bagaimana pula kita ini, masih dikurniakan nikmat tetapi kurang bersyukur, solat pun dilewat-lewatkan bahkan ada yang meninggalkannya tanpa sebab. Kan solat itu tiang agama, bagaimana rumah kita jika tanpa tiangnya, pasti runtuhkan?! Fikir-fikirkan dan renung-renungkanlah bersama. Wallahualam.

Wednesday, March 24, 2010

Remaja seks, zina dan hamil..

Salam kembali... sudah lama tidak update blog ini, sawangnya semakin menebal. Berikutan banyak kerja-kerja mendatang yang tidak dapat dielakkan, harap maaf. Semalam sedang survey2 internet terjumpa satu isu hangat dan menarik yang diperbincangkan. Saya copy and paste untuk tatapan dan renungan bersama.

Memahami isu hamil dan dara adalah berbeza dengan memahami bahawasanya tanpa pendidikan seks akan menghasilkan remaja yang naïf tentang imej diri, menjaga keperawanan dan maruah hingga terjerumus ke lembah seks bebas. Islam datang dengan hukum-hakam untuk menyelesaikan pelbagai masalah manusia.

Antaranya ialah hukum hakam tentang solat, puasa, haid-nifas, pernikahan, kelahiran dan sebagainya. Dalam proses memahami hukum-hakam ini, umat Islam didedahkan dengan aspek biologi dan fisiologi manusia sehingga mereka mengetahui tentang kitaran haid dan kaitannya dengan hukum solat, hukum berpuasa, hukum berkaitan hubungan jenis, nikah dan lain-lain.

Diriwayatkan oleh al-Bukhari bahawa Marwan bin Ajda’ berkata, saya pernah bertanya kepada Aishah radiallahu anha.: “Apakah yang boleh dilakukan oleh seorang lelaki terhadap isterinya apabila dia kedatangan haid?” Baginda Rasulullah Salallahu alahi wasallam menjawab: “Apa sahaja selain farajnya.” [HR Bukhari]

Pada masa yang sama, Islam mengajarkan kepada umatnya tentang kejadian manusia itu sendiri yang memiliki naluri melanjutkan keturunan (gharizatun nau’/procreation instinct) yang lahir darinya keinginan terhadap lawan jenis, kasihkan kerabat, mahukan anak dan lainnya. "Dijadikan indah pada (pandangan) manusia itu fitrah kecintaan kepada apa-apa yang diingini, iaitu wanita-wanita dan anak-anak". [Ali Imran (3):14].


Apa yang diajarkan oleh Islam bukanlah menafikan naluri ini tadi, sebaliknya menyarankan manusia untuk menikah ataupun menahan syahwat dengan berpuasa. “Barangsiapa berkahwin maka dia telah melindungi (menguasai) separuh agamanya, kerana itu hendaklah dia bertakwa kepada Allah dalam memelihara yang separuhnya lagi.” [HR Al Hakim dan Ath-Thahawi)].

“Wahai para pemuda, barangsiapa di antara kalian yang mampu menikah, maka menikahlah. Kerana dengan menikah itu, ia akan dapat menahan pandangan dan lebih memelihara kemaluan. Dan barangsiapa yang tidak mampu, maka hendaklah ia berpuasa. Kerana dengan berpuasa itu akan dapat menahan syahwatnya". [HR al-Bukhari, (no. 5066)].

Dari penjelasan di atas, kita memahami bahawasanya mempelajari hal-hal berkaitan dara, seks, kehamilan dan sebagainya bukanlah satu disiplin ilmu tersendiri yang terpisah dari cabang ilmu-ilmu lain kerana ia adalah subset kepada hukum-hakam tentang haid, nifas, pernikahan, perceraian, solat, puasa, dsb. Ilmu tentang seks semata-mata tanpa fikrah Islam mungkin memberi pendedahan kepada remaja bagaimana untuk mengelak kehamilan yang tidak dirancang dan mengelak jangkitan penyakit seks (STD), akan tetapi tiada jaminan remaja dapat mengelak dari terlibat dalam gejala zina yang membawa kepada kemurkaan Allah.

“Dan janganlah kamu Menghampiri zina, sesungguhnya zina itu satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang buruk " [TMQ Al Isra' (17) : 32]. Wallahu alam bisshawab.

sumber : Ustaz Nor Amin

Friday, February 26, 2010

Maulid Nabi : Memperkasa ketabahan Rasulullah dalam diri kita

Tidak pernah tersembunyi suaranya, dan tidak pernah hilang gemanya, namun mereka tetap menuduh atau berpendapat bahawa Rasulullah meremehkan akal mereka dan akan menghancurkan kekuasaan, kewibawaan serta peraturan mereka.

Oleh kerana itu mereka mengumpul kekuatan untuk menghancurkan dakwah Rasulullah s.a.w.

Walaupun mendapat tentangan Rasulullah bertambah berani meneruskan dakwah. Setiap kali mereka memperhebat gangguannya baginda tetap tabah serta bertambah kuat untuk mengatasinya dengan penuh kesabaran.

Kemudian Allah memberi izin berjihad, memerangi mereka maka baginda pun berjihad sampai Allah memberikan kemenangan kepada agamanya. Maka orang yang kelmarin menjadi musuh akhirnya menjadi kawan.

Demikian juga orang yang musyrik berduyun-duyun masuk agama Allah, mereka menjunjung tinggi syiar Allah bahkan mereka menjadi orang yang menyediakan jiwa raga mereka untuk Allah dan RasulNya.

Sabar menerima gangguan kaum musyrik

Rasulullah sabar terhadap gangguan-gangguan orang musyrik dengan ucapan-ucapan mereka yang menusuk hati. Sesungguhnya amat sakit rasanya luka yang ditimbulkan oleh tajamnya ucapan-ucapan yang dilontarkan mereka.

Apalagi dalam masyarakat yang amat mendambakan pujian dan nama baik dan sangat benci kepada celaan dan ejekan.

Rasulullah s.a.w. pada permulaan dakwahnya ingin sekali dipercayai oleh kaumnya untuk mengangkat mereka dari lembah kesesatan ke puncak hidayah dan petunjuk Allah dan dari buta agama kepada mengerti akan kebenaran.

Memang baginda telah dikenal oleh kaumnya sebagai seorang yang berakal, bijaksana, benar, dapat dipercaya dan ‘iffah. Mereka belum pernah mendengar baginda berdusta dan belum pernah pula mereka menemukan sifat yang buruk.

Namun orang-orang musyrik menentang dan melawan yang benar. Mereka takbur dan enggan meninggalkan cara hidup nenek moyang mereka.

Mereka sengaja membuat-buat dusta bahkan mereka menuduh Rasulullah s.a.w. sebagai seorng yang bermimpi, banyak angan-angan, menceritakan apa yang dikhayalkannya dan yang dilihat dalam mimpinya.

Mereka melemparkan tuduhan-tuduhan yang jahat kepada baginda, dengan cara-cara yang biasa diucapkan oleh penyair-penyair mereka yang penuh berisi khayalan yang sangat mahir melebih-lebihkan sesuatu dan pandai mempengaruhi orang awam. Mereka mengatakan bahawa baginda seorang gila, padahal baginda adalah orang yang paling cerdas dan paling berakal di antara mereka.

Allah SWT berfirman yang bermaksud:

“Bahkan mereka berkata (pula) (Quran itu adalah) mimpi yang kalut, malah diadakannya bahkan dia sendiri seorang penyair, maka dia mendatangkan kepada kita suatu mukjizat, sebagaimana Rasul-Rasul yang telah lalu diutus”. (Al-Anbiya: 5)

Allah SWT berfirman bermaksud:

“Dan mereka berkata: “Apakah sesungguhnya kami harus meninggalkan sembahan-sembahan kami kerana seorang penyair”. (AshShaffat:36)

Allah SWT berfirman bermaksud:

“Bahkan mereka mengatakan dia adalah seorang penyair yang kami tunggu-tunggu kecelakaan menimpanya”. (AthThuar:30)

Maksudnya kami menunggu-nunggu kecelakaan baginya semoga dia ditimpa bahaya atau mati sehingga kami selamat daripadanya.

Allah SWT berfirman bermaksud:

“Mereka berkata: Hai orang yang diturunkan Al Quran kepadanya, sesungguhnya kamu benar-benar orang yang gila”. (Al Hilr:6)

Tetapi Allah telah membersihkan Rasulullah dari tuduhan yang bermacam-macam yang buruk itu dengan FirmanNya yang bermaksud: “Dan Al Quran itu bukanlah perkataan seorang penyair, sedikit sekali kamu beriman kepadanya. Dan bukan pula perkataan tukang tenung, sedikit sekali kamu mengambil pelajaran daripadanya”. (Al-Haaqqah 41-42)

Allah SWT berfirman bermaksud:

“Demi Qalam dan apa yang mereka tulis, berkat nikmat Tuhan kamu Muhammad sekali-kali bukan orang gila”. (Al Qalam:1-2)

Ramai orang musyrik yang mengganggu Rasulullah dan menyakiti baginda dengan perbuatan-perbuatan jahat disebabkan kemarahan, kehilangan ‘akal’, dan kebodohan mereka.

Mereka hendak menghalang-halangi baginda dari agama Allah. Supaya putus asa dari keberhasilan perjuangannya dan supaya para pengikutnya meninggalkan baginda. Walaupun demikian baginda tetap menghadapi perbuatan mereka yang jahat itu dengan kesabaran yang dapat membawanya kepada kemenangan.

Dengan tabah dan bijaksana dapat mengalahkan kebodohan dan menggagalkan tujuan mereka.

Kesabarannya yang luhur ini cukup menjadi tanda bahawa Rasulullah adalah benar dalam menyampaikan risalah dari Tuhannya. Keraja jika tidak demikian baginda tidak akan tahan menderita dalam menghadapi permusuhan mereka, sedang baginda tidak pernah menginginkan kekayaan harta benda.

Oleh kerana itu berduyun-duyunlah orang-orang memeluk agama Islam, baik secara peribadi mahupun berkumpulan.

Mereka pun berani menderita dalam menghadapi gangguan-gangguan orang musyrik dengan keberanian dan ketabahan yang luar biasa bahkan mereka dengan sukarela membela Rasulullah. Mengorbankan segala sesuatu demi untuk menghadapi tentangan musuh-musuhnya

Saturday, February 20, 2010

Aktiviti Bebas si Debab..

Malam yang boring ni saya nak update about my pets iaitu 'Debab a guinea pig( bunyi xsdp) mice'. Ok sekarang umonya sudah masuk 3 minggu dlm jagaan saya dan saya sudah faham serba sedikit perangainya yang mengada-ngada tuh..

1. Makan pun semakin memilih-demand tul, kalau dulu bagi apa-apa je mesti dia ratah sampai habis tapi sekarang nak sayur-sayur yang berbau je.. Bagi roti pun wat dono jer, sekarang umah ia sudah ada semut kerumun roti yang tak habis tu, padan muka ia!!..

2. Makan pun nak kena suap @ acah-acah.. mengada-ngada ia semakin menjadi-jadi iskh2.. macam nak geget-geget jerk.. wat sup sedap jugak nih.

3. Malu-malu pig tikus konon, asyik dok dalam umah dia jerk.. bila orang takde baru nak kuar.

4. Pandai mogok sekarang ni.. kalau takde makanan aritu, ia akan geget-geget umahnya yang diperbuat dari kayu tuh.. Kalau roboh rumah tuh jangan harap nak wat baru... padan muka ia lagi!!

5. Sudah pandai tiru aksi wonderpets.. joget and nyanyi-nyanyi.. korang tak percaya??

6. Apa lagi eak.. korang tengok sendirila pic-pic nih...hehe..







Oklah setakat ni je yang saya mampu untuk cerita aktiviti terbaru Debab, malas nak cerita lebih-lebih nanti dia bangga dapat masuk blog - famous la konon.

p/s : yang no. 5 tu kalau korang percaya, koranglah orang yang paling malang...huwahuwahuwaaarggghhhhhh..ngantok pulak..

Wednesday, February 17, 2010

Aku, cina dan raya cina...


Kceng3x...keboom3x... riuh sungguh malam ni dengan bunyi tarian cina diselangi bunyi mercun. Arghh... tension aku kat umah yang berjiran dengan cina, tak boleh nak layan blues langsung..huhu. Aku intai-intai ditingkap apa yang diorang lakukan. Banyak kereta parking depan rumah aku, ini pasti anak-anak apek dan nyonya depan rumah aku dah balik. Aku usha-usha amoi cun yang selalu aku dengan abang aku rebut-rebut siapa dapat tackle masa kecik-kecik dulu. Tak nampak, mungkin dia kat dalam rumah.

Masa tu aku baru darjah 5, abang aku pulak tingkatan satu, si amoi tu kira-kira umo 15 tahun lebih kurang. Nama dia Wu Leen, boleh tahan getahnya, putih melepak selalu pakai t-shirt dengan seluar seteng paras peha. Anak nyonya depan ni semua lawa-lawa tapi yang selalu aku nampak Leen ni saje, mungkin akak-akak dia sudah kahwin dan bekerja diluar. Aku agak-agak si Leen ni anak bongsu sebab tiada budak kecik lagi dirumahnya.


Setiap kali tahun baru cina, mesti Leen datang umah aku hantar hamper dan angpau. Kadang-kadang dapat limau sekotak, kadang-kadang dia bagi kek atau kuih pau tapi aku beritahu awal-awal secara baik kitorang tak makan benda-benda macam ni, dia faham dan senyum. Manis sungguh senyuman dia, berdupdap-dupdap hati aku bila nampak dia. Kalaulah aku dapat dia...ok,berangan.

Lepas UPSR aku dapat tawaran sekolah asrama penuh, arghhh.. tak dapat lagi aku jumpa si Leen nanti. Mesti abang aku yang dapat nanti sebab dia bersekolah disitu saje, oh tidak!!! Tiap kali pulang cuti aku mesti usha-usha dia tapi Leen tak kelihatan lagi. Aku tanya mak dengan selamba "mana Leen? tak nampak pun kelibat dia sekarang". Mak cakap Leen dapat tawaran UiTM, aduuhhh melepas aku lagi. Mesti dia pun jarang balik rumah, kalau balik pun masa tu aku di asrama. Sampai habis SPM aku dengar Leen sudah pun berkahwin dengan lelaki pilihannya. Choii.. ok, abaikan itu cerita zaman-zaman nakal aku dulu.


Sebelah rumah nyonya tu pula, tinggal cina janda anak tiga. Rumahnya tepi sekali sebelah dengan kebun ayah aku. Ayah aku selalu gaduh dan geram dengan janda tu. Apa taknya habis dia tebas pokok-pokok yang ayah aku tanam, lepas tu bakar tokong bawah pokok nangka ayah aku. Keluarga kami antara yang terawal tinggal ditaman ini jadi masa itu belum ramai lagi yang duduk. Bila ada tanah kosong ayah aku pun tanam pokok-pokok nangka, cempedak, pisang, jagung, daun pandan, daun kesum, betik, cili padi, ubi kayu, pucuk manis dan macam-macam lagi.


Walaupun gaduh-gaduh, tiap kali raya mesti dia hantar buah tangan untuk kami, ayah aku pun kadang-kadang beri pisang setandan dua pada keluarganya. Pernah arwah mak aku menjadi penyelamat rumahnya yang hampir terbakar. Masa mak aku sedang bersih-bersihkn kebun, tiba-tiba nampak asap berkepul-kepul keluar dari dapur rumah janda tu. Mak aku ketuk rumahnya nyata tiada orang dirumah, lantas mak aku panggil jiran sebelah yang kebetulan ada rumah. Setelah dapat pecah pintu dapur, ketika itu api sudah pun menjilat hangus dapur gas tapi masih tidak marak lagi.

Seketika kemudian janda tu dan anak-anaknya pulang dari sekolah, masa itu api sudah padam. Jiran aku memberitahu perkara sebenar dan bagitahu yang mak aku yang menyedarinya dahulu. Dia berterima kasih sangat-sangat pada mak aku. Sebenarnya punca kebakaran dari api air yang dimasak lupa hendak ditutup semasa keluar rumah pagi tadi. Orang buat jahat tak semestinya kita balas jahat kan?! tak gitu.


Banyak lagi kisah aku dengan cina ini, yang masih aku ingat masa tingkatan satu di sekolah biasa sebelum aku dapat tawaran ke sekolah berasrama penuh. Masa pemilihan kelas ada ujian dan aku dapat first class eh.. class first. Masa itulah aku kenal dengan seorang budak cina ini, nama dia Eng Gui Leak - lelaki. Orangnya simple dan sekacak aku. Aku dengar dia adalah top student masa disekolah rendah dan mendapat UPSR antara terbaik di Malaysia. Bukan aku yang mendekati dia tapi dia yang tiba-tiba datang hendak kawan dengan aku. Mungkin aku ni macho, cute, funny dan seangkatanya..haha. Perasan. Tak lama selepas itu dia berpindah dapat tawaran MRSM kat Balik Pulau, Penang. Seminggu lepas tu aku pulak terpaksa melepaskan pergi awek-aweks di sekolah itu..haha.

Argghhh..apa yang aku cerita ngarut pasal cina malam ni!!.. sebenarnya aku pun dah lima tahun tak sambut raya cina ini atas alasan yang kukuh = aku diperantauan yang tiada perayaan ini. Nanti balik ke rumah aku di Taman U.P.C yang tercinta ini akan aku sambut secara besar-besaran diatas katil (tido). U.P.C ?? korang tau tak apa maksudnya. Ada yang menterjemah dengan Untuk Penduduk Cina tapi 70% penduduk taman aku adalah melayu, 20% cina dan 10% india. Ada yang mulut jahat cakap Untuk Penduduk Cacat...haa..korang gelakla puas-puas!! tak apa abaikan. Tapi hendak sedapkan hati, aku terjemahkan sendiri ~ Untuk Penduduk Cemerlang, Terbilang dan Terbuang, amacam best tak?

Oklah.. kepala dah berat, mata dah rapat, mulut dah menguap. sekian choww...salamzz.

P/s : korang dah baca?? tak puas hati?? komen arrrggggg..opss terlebih sudah

Saturday, February 13, 2010

Dimensi Kematian

Suka saya berkongsi artikel ini kepada sahabat-sahabat sebagai peringatan kita bersama. Luangkanlah sedikit masa anda untuk membaca artikel ini. Semoga ia bermanfaat..

ALLAH SWT telah berfirman mengingatkan kita dalam Surah Ali ‘Imran ayat 185, yang bermaksud “Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati dan bahawasanya pada Hari Kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari Neraka dan di masukkan ke Syurga, maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya.”

Apabila roh keluar dari jasad, ia akan berkata-kata dan seluruh isi alam samaada di langit atau bumi akan mendengarnya kecuali jin dan manusia. Apabila mayat dimandikan, lalu roh berkata : "Wahai orang yang memandikan, aku minta kepadamu kerana Allah untuk melepaskan pakaianku dengan perlahan-lahan sebab pada saat ini aku beristirahat daripada seretan malaikat maut". Selepas itu, mayat pula bersuara sambil merayu : "Wahai orang yang memandikan, janganlah engkau menuangkan airmu dalam keadaan panas. Begitu juga jangan menuangnya dengan air yang dingin kerana tubuhku terbakar apabila terlepasnya roh dari
tubuh".

Apabila dimandikan, roh sekali lagi merayu :"Demi Allah, wahai orang yang memandikan jangan engkau menggosok aku dengan kuat sebab tubuhku luka-luka dengan keluarnya roh". Setelah dimandi dan dikafankan, telapak kaki mayat diikat dan ia pun memanggil-manggil dan berpesan lagi supaya jangan diikat terlalu kuat serta mengafani kepalanya kerana ingin melihat wajahnya sendiri, anak-anak, isteri atau suami buat kali terakhir kerana tidak dapat melihat lagi sampai Hari Kiamat.

Sebaik keluar dari rumah lalu ia berpesan : "Demi Allah, wahai jemaahku, aku telah meniggalkan
isteriku menjadi Balu. Maka janganlah kamu menyakitinya.Anak-anakku telah menjadi yatim dan janganlah kalian Menyakiti mereka. Sesungguhnya pada hari itu aku telah keluar dari rumahku dan aku tidak akan dapat kembali kepada mereka buat selama-lamanya".
Sesudah mayat diletakkan pada pengusung, sekali lagi diserunya kepada jemaah supaya jangan
mempercepatkan mayatnya ke kubur selagi belum mendengar suara anak-anak dan sanak saudara buat kali terakhir. Sesudah dibawa dan melangkah sebanyak tiga langkah dari rumah, roh pula berpesan: "Wahai Kekasihku, wahai saudaraku dan wahai anak-anakku, jangan kamu diperdaya dunia sebagaimana ia memperdayakan aku dan janganlah kamu lalai ketika ini
sebagaimana ia melalaikan aku". "Sesungguhnya aku tinggalkan apa yang aku telah aku kumpulkan untuk warisku dan sedikitpun mereka tidak mahu menanggung kesalahanku". "Adapun didunia, Allah menghisab aku, padahal kamu berasa senang dengan keduniaan. Dan mereka juga tidak mahu mendoakan aku".


Ada satu riwayat drp Abi Qalabah mengenai mimpi beliau yang melihat kubur pecah. Lalu mayat-mayat itu keluar dari duduk di tepi kubur masing-masing. Bagaimanapun tidak seorang pun ada tanda-tanda memperolehi nur di muka mereka. Dalam mimpi itu, Abi Qalabah dapat melihat jirannya juga dalam keadaan yang sama. Lalu dia bertanya kepada mayat jirannya mengenai ketiadaan nur itu. Maka mayat itu menjawab: "Sesungguhnya bagi mereka yang memperolehi nur adalah kerana petunjuk drpd anak-anak dan teman-teman. Sebaliknya aku mempunyai anak-anak yang tidak soleh dan tidak pernah mendoakan aku".

Setelah mendengar jawapan mayat itu, Abi Qalabah pun terjaga. Pada malam itu juga dia memanggil anak jirannya dan menceritakan apa yang dilihatnyadalam mimpi mengenai bapa mereka. Mendengar keadaan itu, anak-anak jiran itu berjanji di hadapan Abi Qalabah akan mendoa dan bersedekah untuk bapanya. Seterusnya tidak lama selepas itu, Abi Qalabah sekali lagi bermimpi melihat jirannya. Bagaimanapun kali ini jirannya sudah ada nur dimukanya dan kelihatan lebih terang daripada matahari.

Baginda Rasullullah S.A.W berkata: Apabila telah sampai ajal seseorang itu maka akan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam badan dan kemudian mereka
menarik rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai kelutut. Setelah itu datang pula sekumpulan malaikat yang lain masuk menarik roh dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar. Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik
rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar.Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai ke kerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu."

Thursday, February 11, 2010

Keadaan sebenar Allahyarhamah Hamiza-nky



Ini adalah cerita sebenar bagaimana keadaan Allahyarhamah Kamariah@ hamiza-nky sehingga menjadi asbab beliau meninggal dunia..yang hidup pasti akan mati tidak kira tua atau muda, sihat atau sakit, di mana-mana saja pasti si Izrail mencabut nyawa kita bila sudah sampai masanya. Saya copy paste dari blog asal beliau hamiza
........................................................................................

Pada 4.2.2010 (khamis) yg lalu, waktu petang, beliau mengadu sakit perut yg amat sgt. Pada mulanya kami menyangka beliau hanyalah sakit perut biasa sahaja. Kami mendapatkan rawatan drpd pembantu perubatan & seterusnya refer ke hospital sungai buluh kerana sakit yg tidak reda sehingga awal pagi jam 2. Setelah membuat pemeriksaan x-ray, doktor masih ragu sama ada beliau berkemungkinan menghidap sakit Gastrik atau Apandiks.

Lebih kurang jam 5 pagi, beliau telah dihantar ke wad utk pemeriksaan lanjut. Tengahari 5.2.2010, hari jumaat, kami dimaklumkan beliau telah melalui rawatan ctscan dan doktor mengesahkan terdapat ketumbuhan kecil di bawah bahagian bawah hati dan di bahagian pembuluh darah utama yang menyalurkan darah ke buah pinggang pula telah koyak dan darah beku telah menghalang pengaliran darah ke buah pinggang yg secara langsung sebelah buah pinggangnya telah rosak. Itulah yg menyebabkan beliau sakit yg teramat sangat.

Kami diberitahu beliau akan dipindahkan ke hospital Serdang pada malam itu utk membuat pembedahan kerana pakar saluran darah hanya terdapat di Serdang, HKL dan IJN. Walaubagaimanapun, pemindahan tidak dpt dilakukan kerana tekanan darah yg terlalu tinggi. Jadi, doktor terpaksa menunggu tekanan darah menurun hingga ke tahap seminimum yg boleh supaya tidak menghadapi risiko yg terlalu tinggi. Doktor telah menangguhkan pemindahan pd mlm itu ke pagi sabtu 6.2.2010..

Pada pagi sabtu 6.2.2010 pula, tekanan darah masih tidak turun ke tahap yg dikehendaki namun keadaan beliau tidak menampakkan sebarang tanda2 kritikal. Hanya di waktu tengahari pada waktu melawat, lebih kurang jam 1.30pm tiba2 semua yg melawat terkejut apabila beliau tiba2 kekejangan dan semua doktor yg berada disitu bergegas memberikan rawatan. Segala usaha telah dilakukan termasuk memasang mesin2 bantuan dan doktor telah melakukan ctscan sekali lagi di bahagian otak pula.

Setelah itu, kami dimaklumkan oleh doktor bahawa terdapat pula saluran darah dibahagian tengah otak telah pecah. Dan menurut doktor berkemungkinan peluang beliau utk terus hidup, amat tipis. Sehinggalah kami diberitahu lebih kurang jam 5.30a.m, beliau telah pun pergi menghadap Ilahi.
...................................................................

Semoga kita mengambil iktibar atas apa yang berlaku insyAllah.. Wallahualam.

Wednesday, February 10, 2010

Al-fatihah ila blogger hamiza..


Assalamualaikum sahabat2 pembaca yang dikasihi Allah semua..

Korang kenal pemilik blog ini? hamiza-nky.blogspot.com..
Korang selalu walking ke blog beliau baca artikel2 di sana?..banyak artikel-artikel bermanfaat dan isu-isu semasa terkini.

Tapi kini beliau tidak mampu lagi untuk memberi peringatan untuk kita, menyebarkan dakwahnya dan melaporkan isu-isu semasa berkenaan agama.

Baru tadi saya walking ke blog beliau dan membaca artikel terbaru diblog beliau yang sangat menyedihkan. Setiap hari saya ke blog beliau menanti post terbaru dan mengambil faedah darinya. Tetapi tadi blog beliau telah diambil alih oleh wakilnya..

Assalamualaikum..
Kepada semua warga pembaca blog Hamiza-NKY ini, Saya adalah wakil kepada KAMARIAH BT MD YUSOF (HAMIZA [Nama panggilan] ).. Dengan ini, saya harap dapat sedekahkan Al-fatihah utk beliau yang telah menghembuskan nafas terakhirnya pada jam 5.30a.m 7hb Februari 2010 di h0spital Sg.Bul0h..

Saya berharap anda semua dapat memaafkan Arwah sekiranya terlanjur kata dan sebagainya. Saya berharap anda semua dapat memanfaatkan artikel-artikel yang telah dipostkan oleh beliau sebelum ini. Semoga segala yang baik mudah-mudahan Allah memberikan ganjaran kepada Arwah. Harapan saya sebagai wakil beliau, sm0ge Arwah ditempatkan bersama dgn 0rg2 yang beriman. Aminn.. Al-Fatihah.....

Terasa sangat sedih atas kehilangan beliau kerana ketulusan hati beliau memberi kita peringatan dan kesedaran dalam setiap artikelnya. Saya masih tidak tahu apakah penyakit yang dihadapinya. Semoga Allah menerima segala amalan Allahyarhamah dan menempatkan beliau dikalangan para solihin..aminnn..

Sunday, February 7, 2010

Wonderpets!!..

"wonderpets…wonderpets..

kami datang..membantu haiwan dalam kesusahan..

kami tak besar dan kami tak kuat..bile kerjasama..semua jadi mudah..

apa yang penting?!..kerjasama 3x..."


Pernah dengar lagu ini ? Semestinya korang selalu nyanyikan ?!..tepat jam 2.30 petang korang dah terpacak depan tv 9, betul tak? haha...


Mesti korang kenal tiga watak utama wonderpets tu, first si kura-kura yang bernama Tuck, pastu si anak itik iaitu Ming ming dan yang terakhir si hamster Linny. Ok, persoalannya apakah si Linny tu seekor hamster? Ramai yang mengimplitasikan ia sebagai hamster tapi bagi saya ia adalah seekor guniea pig atau dikenali di Malaysia sebagai tikus belanda ataupun marmot. Setelah ditakqidkan oleh wikipedia, maka sahla ia seekor guinea pig.

Ok, anda dah tahu? mari kita nyanyi semula...


"wonderpets…wonderpets..

kami datang..membantu haiwan dalam kesusahan..

kami tak besar dan kami tak kuat..bile kerjasama..semua jadi mudah..

apa yang penting?!..kerjasama 3x..."


Sudah puas? ok kita sambung balik perbincangan tadi. Sebenarnya bukan si kartun wonderpets tu yang nak diceritakan kali ni..cuma saya nak cerita tentang my pets je iaitu si guinea pig. Si guinea pig ni baru je saya beli minggu lepas dekat pasar-pasar menjual binatang. Banyak binatang yang dipamerkan disana seperti burung merpati berbagai jenis, arnab jenis lain-lain juga, burung helang, hamster, anak buaya, iguana, kura-kura dan ikan semestinya ada.Geram tengok arnab cantik-cantik semua dan besar-besar.

Pasarnya terlalu besar sampai lenguh kaki nak jalan. Masa jalan nak balik baru jumpa pakcik yang jual guinea pig ni. Hanya tinggal 2 saja, apalagi terus rembat jela dengan harga L.E 30 sepasang.

Bila kita membela seekor binatang maknanya kita seorang yang penyanyang ye tak? Malu nak ngaku saya ni seorang penyanyang =-> Untuk menjadi seorang penyanyang kita kena jaga betul-betul dan tahu segala tentang pets kita. Jom kita kenali my guinea pig ni secara detail...


Saya beri makan sayur-sayur dan roti. Setakat ini saya masih bela dalam aquarium lagi, nanti bila sudah ada tempat baru pindahkan. Mari saya ajar cmne nak kenal mana satu betina dan mane satu jantan..

1) Jantan : Seperti bentuk (i), bila kita picit akan keluar kemaluannya
2) Betina : Seperti bentuk Y

Setakat ini saja untuk kali ini, nanti saya akan update lagi about my pets ni, ok? Lepas ni nak bela anak orangla pulak..hehe.
p/s : gambar dari abang google sebab belum sempat amik gambar lagi.

Saturday, February 6, 2010

Palestine will be free

video

Selepas exam ini terasa lebih buzy..tak tahu nak update apa kali ini. Semalam lepas layan movie kt tv, kuar lagu ini. Teruja dengan kartunnya yang smart, terus search kat youtube. Jumpa then download terus. Jom kita menghayati video lagu yang menusuk kalbu ini..layaaannzzzz..

Sunday, January 31, 2010

Gangguan Sosok Ghaib

Salam all guys.. maaf kepada pembaca dan yang selalu follow blog saya ini. Beberapa hari ini tidak dapat hendak update blog kerana sedikit masalah teknikal iaitu komputer. Semalam komputer saya telah diserang satu makhluk yang sangat halus, tidak dapat dilihat oleh mata kasar mahupun mata hati. Serangan itu menyebabkan hardisk saya mengalami tekanan jiwa yang amat dahsyat sehinggakan kehilangan semua data-data dalam otaknya.

Ketika saya sedang lena melayan (eh sesuai ke ayat lena tu..) perlawanan antara Chelsea vs Burnley, dengan tiba-tiba terasa bulu roma meremang serentak. Bagai terasa kehadiran sosok ghaib yang menghuni tempat tersebut (macam ayat misteri nusantara). Plupp...monitor dihadapan mata terpadam. Gelap. Senyap dan sunyi sepi, tiada kedengaran bunyi cengkerik- cengkerik bersiul.

Angin diluar bertiup masuk melalui celah-celah tingkap yang terbuka, menyapa pipi terasa sejuk. Tiupan angin tadi terasa berat bagaikan disertai sesuatu bersamanya. Meremang kembali bulu roma dan bulu-bulu yang sedia ada. Saya memaku diri dikerusi sahaja, tidak bergerak mahupun menoleh.

Keadaan masih lagi terkawal, saya memeriksa bawah seluar takut-takut terasa basah. Ahh.. nasib baik masih kering, jika tidak memalukan satu malaya sahaja. Cuba untuk menoleh belakang tapi terasa berat, bagai ada sesuatu yang sedang memerhati dibelakang. Saya paksakan juga diri ini tapi tiba-tiba teringat cerita Jangan Pandang Belakang Monopoly. Ahh.. sudah, makin berdebar-debar degupan jantung ini. Perlahan-lahan saya menoleh sambil mengerak sedikit badan. Apabila pandangan sudah tertancap ke belakang saya terlihat sesuatu berwarna putih tergantung berhampiran almari. Terus degupan jantung saya semakin kencang, bulu-bulu semakin menegang, dengan sekuat tenaga saya menjerit....

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

arghhhh.... JUBAH PUTIHKU,
indah sungguh dipandang mata,
lagi segak disarung juga,
sungguh berseri bila bergaya,
menjadi idaman setiap masa.

p/s : ceritera diatas adalah hanya ilusi semata-mata budak yang belum habis exam lagi.

Memandangkan hardisk saya telah mengalami tekanan jiwa dan kehilangan data-data dalam otaknya dengan ini saya mengisytiharkan PERANG!!! keatas blogger-blogger dan pembaca-pembaca blog ini. Anda dikehendaki menyerang comment artikel ini dengan meletakkan nama berserta url blog anda. Kerana saya telah kehilangan sejumlah besar url blog untuk diblogwalking setiap hari. Sebelum ini hampir 300 blog saya jelajah setiap hari dan saya bookmark'kan di toolbar firefox. Dengan ini saya bermurah hati mewujudkan BLOGLIST untuk sesiapa sahaja yang sudi exchange link. exchange link tau bukan ex sahaja. Dan jika anda sudi dan bermurah jantung silalah mengisi tempat kosong diruangan follower ataupun recent visitors saya ye..Tq luv u all..

Thursday, January 28, 2010

Tips-tips BOOMBASTIC untuk blogger !!

Haha..(ketawa dulu), pasti ramai tertanya-tanya apakah tips-tips yang hendak saya berikan kali ini, boombastik pula tuh.. biasanya para blogger akan memberikan tips-tips bagaimana menaik tarafkan blog mereka ataupun tips bagaimana hendak meningkatkan pelawat @ traffic ke blog mereka. Jadi saya disini pun hendak berkongsi bukan satu, bahkan banyak tips yang boombastic kepada semua blogger dan para pembaca. Pastinya kita sangat-sangat memerlukan tips ini dalam kehidupan kita..ok teruskan membaca ya...

Tips ini sangat boombastic kepada seorang yang bergelar muslim dan ada kaitannya dengan artikel saya sebelum ini iaitu... berkenaan fenomena Dajjal. Apa kaitannya?

Dalam artikel sebelum ini saya ada menyatakan bertapa dahsyatnya fitnah dan kerosakan yang akan dilakukan oleh Dajjal. Banyak hadis-hadis Nabi yang mengingatkan kita bahayanya fitnah Dajjal dan cara menghindarinya. Haa.. inilah yang ingin saya kongsikan kepada sahabat-sahabat semua amalan yang dapat menghindarkan kita dari fitnahnya dan dari menjadi pengikutnya. Semoga amalan ini dapat menjaga kita dan keluarga kita semua.. aminn...
Pertama, bacalah doa permohonan perlindungan Allah ketika duduk solat tahiyyat terakhir dalam sebelum salam kanan dan kiri:

اللهم إني أعوذبك بِكَ مِنْ عَذَابِ جَهَنَّمَ وَمِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ وَمِنْ فِتْنَةِ الْمَحْيَا وَالْمَمَاتِ وَمِنْ شَرِّ فِتْنَةِ الْمَسِيحِ الدَّجَّالِ
"Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari azab jahannam, dari azab kubur, dari fitnah kehidupan dan kematian serta dari jahatnya fitnah Al-Masih Ad-Dajjal" (HR Muslim)

Kedua, bacalah surat Al-Kahfi di malam Jumaat atau hari Jumaat sesuai hadits berikut:

من قرأ سورة الكهف يوم الجمعة فأدرك الدجال لم يسلط عليه ، - أو قال : لم يضره
“Barangsiapa membaca surah Al-Kahfi di hari Jumaat, maka Dajjal tidak dapat atau memudharatkannya.” (HR Baihaqi)

Ketiga, hafalkan sepuluh ayat pertama surat Al-Kahfi sesuai hadits berikut:

مَنْ حَفِظَ عَشْرَ آيَاتٍ مِنْ أَوَّلِ سُورَةِ الْكَهْفِ عُصِمَ مِنْ فِتْنَةِ الدَّجَّالِ
"Barangsiapa menghafal sepuluh ayat pertama surah Al-Kahfi, ia terlindungi dari fitnah Dajjal." (HR Abu Dawud)

Keempat, menjauh dan tidak berkeinginan mendekati Dajjal pada masa kemunculannya telah tiba sesuai hadits berikut:

مَنْ سَمِعَ بِالدَّجَّالِ فَلْيَنْأَ عَنْهُ فَوَاللَّهِ إِنَّ الرَّجُلَ لَيَأْتِيهِ وَهُوَ يَحْسِبُ أَنَّهُ مُؤْمِنٌ فَيَتَّبِعُهُ مِمَّا يَبْعَثُ بِهِ مِنْ الشُّبُهَاتِ أَوْ لِمَا يَبْعَثُ بِهِ مِنْ الشُّبُهَاتِ هَكَذَا قَال
"Barangsiapa mendengar tentang Dajjal, hendaknya ia berupaya menjauh darinya, sebab -demi Allah- sesungguhnya ada seseorang yang mendekatinya (Dajjal) sedang ia mengira bahwa Dajjal tersebut mukmin kemudian ia mengikutinya karena faktor syubhat (tipu daya) yang ditimbulkannya." (HR Abu Dawud)

Kelima, menetap di Mekkah atau Madinah pada masa Dajjal telah keluar dan berkeliaran dengan segenap fitnah yang ditimbulkannya. Sebagaimana hadits berikut:

قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَيْسَ مِنْ بَلَدٍ إِلَّا سَيَطَؤُهُ الدَّجَّالُ إِلَّا مَكَّةَ وَالْمَدِينَةَ وَلَيْسَ نَقْبٌ مِنْ أَنْقَابِهَا إِلَّا عَلَيْهِ الْمَلَائِكَةُ صَافِّينَ تَحْرُسُهَا
"Tidak ada negeri (di dunia) melainkan akan dipijak (dilanda/diintervensi) oleh Dajjal kecuali Mekah dan Madinah kerana setiap jalan dan lereng bukit dijagai oleh barisan Malaikat." (HR Bukhari-Muslim)

p/s : Semoga tips dan amalan ini sangat berkesan dalam diri kita dan menjadikan sebagai amalan serta menyebarkan kepada semua muslimin muslimat.

Related Posts with Thumbnails