Monday, June 21, 2010

Berblog Offline tanpa internet??


Semalam sedang saya menyaksikan perlawanan World cup diantara Brazil dan Ivory Cost sambil beronline, terjumpa satu artikel yang menarik perhatian saya untuk berkongsi bersama anda semua. Mungkin sebahagian anda sudah biasa atau tahu mengenai Windows live writer(wlw) dan tetapi ada kemungkinan juga ada yang belum pernah mendengarnya kan?,

Bagi blogger yang sambungan internetnya lambat atau selalu putus-putus, atau tidak mampu biayai penggunaan internet untuk blogging maka disini ada berita gembira. Sekarang ini kita boleh berblog tanpa berhubung langsung dengan internet ataupun berblog offline, tanpa perlu sign in ke blogger dan masuk pada dashboard. Bagaimana? Jawapannya pasti dengan Windows Live Writter (WLW).

Apakah Windows Live Writter (WLW) itu? WLW adalah salah satu sofware atau produk yang baru sahaja direlease oleh Microsoft, sebuah aplikasi editor untuk memaparkan posting kita ke layanan blog paling popular, termasuk Windows Live Spaces, SharePoint, Wordpress, Blogger, LiveJournal, TypePad, Community Server dan banyak lagi.

Jika kita sudah biasa dan mahir menggunakan Microsoft Word, maka tiada masalah untuk kita menggunakan WLW, bahkan tanpa belajar.

Seronoknya berblog offline dengan WLW:
1. Yang pertama kerana aplikasinya sangat bagus, tidak perlu sign in lagi ke blogger.

2. Area untuk menclick dipaparkan secara penuh, sehingga jika kita sudah memiliki artikel diword hanya tinggal copy paste saja (mudahkan?). Jika ada banyak artikel kita hanya perlu mengatur bila nak diterbitkan dengan menetapkan publish date disebelah kanan bahagian kategori. Dan menerbitkannya bila kita online.

3. Kita juga boleh mengupload foto, video link, peta, tag, hiperlink, table dan lain lain dilengkapi dengan effect dan editting.

4. Memungkinkan pula untuk mencari tulisan-tulisan yang ada di Local Drafts, Recently Published, atau tulisan terbaru yang sudah diambil terus dari blog secara online. Untuk yang terakhir ini, terbatas pada jumlah tulisan yang diambil, bukan untuk keseluruhan tulisan pada blog.

5. Dan fungsi yang paling menakjubkan, ialah preview post kita kerana diawal konfigurasi tool aplikasi ini mendownload template kita juga. Jadi hasilnya nanti InsyaAllah sama sebiji dengan posting kita diWLW ini. Dengan fungsi ini kita juga boleh melihat kode HTMLnya, Jadi jangan bimbang tidak boleh buat read morenya.

Jika anda ingin mencuba software ini, Sila download terus disini atau disana

Sumber: www.home.live.com dan amatullah83

#eh.. brazil menang 3-1 & si KAKA kena kad merah..

10 comments:

alfi a.k.a epy (kawaii eiffel) said...

wah!!bagusnyer...t kte nk aply gk r XD



p/s:: usha2 r
tips bunuh lipas

nas said...

wahhhh..bestnyer.....nak try lah...:)

lizz said...

dah pernah gune tapi dah lama xgune. now, nak try balik ar.hehehe

nas said...

uiks..ak xleh nak login la...camne nie??? tensen2...

ryenz said...

jom pakat2 try.. berguna bile xde tenet atau xde duit nk byr tenet..hehe..

aik pesal xleh login lak..cube try lg..k

Me said...

ryenz, cuba guna kod ini.. sori lambat reply... jemput ke blog saya.. sudah bertukar2 sikit...

<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index: 1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 dx * dir;
gb.style.right = x.toString() "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB(" x ", " xf ")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">
Masukkan kod Shout Box di sini
<div style="text-align:right">
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() "px";
</script>

Hapiz Rahman said...

aku rSA menda alah ni sangat sesuai dengan blogger yang telah otai.. bagi yanng baru mcm aku nie, aktiviti blogwalking sangat penting..:)

Munix™ said...

wah nice la..

ryenz said...

ok thanks u all..

Faarihin said...

wah.. macam best aje.. tap pc dah rosak.. huu.. sedih2..

Related Posts with Thumbnails