Sunday, June 20, 2010

30 Hari mengenali cinta Rejab...


Sedar tak sedar... dah masuk bulan rejab sekarang nii. Setelah ini Sa'aban and then yang ditunggu-tunggu si suci Ramadhan akan tiba. Alhamdulilah dapat puasa 3 hari awal rejab, niat asal nak cukupkan 3 bulan tetapi apakan daya kecundang juga di awal-awal jalan.. Perasan tak tajuk atas tu.. macam tajuk cite 30 hari mengenali cinta, lakonan Aaron aziz n Erra Fazira.. baru pas layan semalam.. kui3x..

Si mamat Aaron aziz yang perasan tough & macho tu, akhirnya terpeleot juga dikaki erra. Kononnya dia series dan tegas dalam kerjaya, sentiasa hendakkan yang terbaik dan menjadikan majalah syarikatnya nombor satu disenarai jualan. Kesalahan kecil pun tidak diterima sehinggakan ramai pekerjanya dimarah, diperli, meletakkan jawatan. Setelah itu baru erra masuk kerja menceriakan keadaan semula.
Si Arie ( Aaron aziz) sebenarnya terpaksa bertegas dalam kerjayanya untuk mendapatkan kepercayaan dan perhatian keluarganya. Dia seringkali diperli dan direndah-rendahkan upaya oleh abang dan kakaknya. Dan anggap sebagai pembawa sial dalam keluarga setelah kematian ibunya. Ok cukup sampai situ, melalut cite lagha pulak..

Jom kita mengenal peristiwa dalam bulan rejab, antaranya..

1. Hijrah Pertama
Hijrah ke Habsyah (Ethiopia) berlaku kerana pihak musyrikin Mekah meningkatkan tekanan dan ancaman kepada Rasulullah s.a.w dan mereka yang beriman kepada Rasulullah s.a.w pada ketika itu. Ada di kalangan sahabat yang mengadu kepada Rasulullah s.a.w tentang derita yang mereka tanggung lalu Rasulullah s.a.w memerintahkan agar mereka berhijrah ke negeri Habsyah.
Tujuan hijrah ini adalah untuk menyelamatkan iman dan keselamatan diri di samping untuk mencari tapak baru untuk Islam bertapak dan menyusun langkah untuk agenda seterusnya. Diantara mereka yang berhijrah ke Habsyah ialah Saidina Othman r.a dan isterinya Ruqayyah anak Rasulullah s.a.w. Jumlah mereka adalah 14 orang termasuk 4 orang wanita. Habsyah dipilih kerana rajanya dikenali dengan toleransi dan sikap terbukanya.

2. Isra’ dan Mi’raj
Isra’ dan Mi’raj ertinya Rasulullah s.a.w dijalankan dari Mekah ke Baitulmaqdis di waktu malam dan diangkat ke langit bertemu Allah s.w.t untuk mengambil kewajipan solat 5 waktu dari Allah s.w.t .
Dalam menentukan tarikh bila berlakunya peristiwa ini, sebahagian ulama’ mengatakan pada 27 RabiulAkhir, sebahagian mengatakan pada 17 RabiulAwwal, sebahagian yang lain mengatakan pada 29 Ramadhan, ada yang mengatakan pada 27 Rejab dan ada juga ulama’ yang mengatakan selain daripada tanggal-tanggal yang telah disebutkan.Adapun yang terbanyak ialah golongan yang mengatakan pada tanggal 27 Rejab sekalipun tidak disertai dengan alas an yang kuat. Tahun berlakunya juga terdapat perselisihan pendapat ulama’.

3.Perang Tabuk

Tabuk adalah mengambil nama sempena nama satu tempat di Utara Semenanjung Arab di mana Rasulullah s.a.w dan 30 ribu tentera Islam berkumpul. Tidak berlaku pertempuran kerana tentera Rom telah melarikan diri kerana takut dan gerun dengan kekuatan dan kecekalan tentera Islam yang sanggup menghadapi pelbagai kesukaran.

4. Pembebasan Baitul-Maqdis

Baitulmaqdis telah dibuka pada zaman Saidina Umar Al-Khattab r.a di zaman pemerintahannya. Akibat kelalaian dan pepecahan umat Islam di zaman pemerintahan Abasiyah, Kristian (tentera Salib) telah melakukan serangan demi serangan keatas Baitulmaqdis dan akhirnya dapat menawan kota suci Baitulmaqdis setelah 500 tahun dikuasai oleh pemerintah Islam. Tentera Salib telah menduduki Baitulmaqdis hampir 60 tahun sebelum dibebaskan kembalioleh panglima Islam terkenal Solahuddin Al-Ayubi. Beliau telah menawan kembali Baitulmaqdis dari tangan tentera Salib pada hari Jumaat, 27 Rejab 583H. Dan pada tahun 1967 bersamaan 1387H Yahudi pila menawan Baitulmaqdis (Palestin) dan menamakan negara baru mereka dengan nama Israel.

5. Lahirnya Imam As-Syafie r.a

Nama sebenar Imam As-Syafie r.a ialah Muhammad bin Idris. Beliau lahir di Ghazah, Pelestin pada tahun 150H bersamaan 767 Masehi dalam bulan Rejab. Beliau adalah salah seorang dari empat imam mazhab yang besar dalam dunia fiqh. Malaysia mengamalkan mazhab As-Syafie. Diantara peniggalan Imam As-Syafie r.a yang menjadi rujukan sehingga sekarang ialah kitab Al-Umm.

6. Kelahiran teristimewa - 5th rejab 1407 Hijriah..

Wallahualam bisawwab...

3 comments:

Hapiz Rahman said...

aku suka sangat bila blogwalking terjumpa blog-blog macam blog ko.. teruskan usaha macam nie. aku juga, tapi ak dengan cara yang berlainan..

Ya Allah, terima kasih kerana semasa aku blogwalking, Kau campakkan aku di blog macam nie.. :)

tinta lughahwi said...

Alhamdulilah.. apa yang bermanfaat kita kongsi bersama - sabda Nabi S.A.W " Sampaikan dari aku walaupun satu ayat " insyAllah smg Allah memilih kita dikalangan hambaNya yg bertaqwa.. aminnn

Ari Hermansyah said...

Great Post... Nice share for me, maybe nice for all reader of your post.. thanks
obat benjolan di ketiak | obat sesak nafas | obat ambeien | cara pesan obat asli herbal alami | obat tbc kelenjar | obat kanker lambung | obat penghancur batu ginjal | ace maxs berkhasiat | obat vertigo | obat tradisional kanker serviks | obat kista rahim | obat asam urat alami

Related Posts with Thumbnails