Wednesday, April 14, 2010

Ezzatun nafsi sumber kekuatan diri

Seharian semalam saya menghadiri Muktamar Sanawi ( Perhimpunan Agung Tahunan) persatuan yang dinaungi di pelembahan nil ini. Bermula seawal jam 7 pagi saya sudah berada disana, alhamdulilah perjalanan dimudahkanNya kerana kurang kesesakan jalanraya. Pagi-pagi ini orang arab sebahagiannya masih dibuai lena embunan. Mereka bermula kerja lebih kurang jam 9 pagi.

Bertempat di Nadi ar-Riadi ( kompleks sukan) berhadapan dengan kuliah perubatan al-azhar, muktamar kali ke -77 ini telah diadakan. Seperti tahun-tahun yang lepas tempat ini menjadi pilihan untuk menghimpunkan seluruh mahasiswa-mahasiswi al-azhar di bidang pengajian islam amnya dan juga di bidang perubatan. Setiap Badan kebajian anak negeri dan Dewan perwakilan Mahasiswa di cawangan menghantar perwakilan masing-masing.

Perjalanan muktamar bermula dengan lancar. Gimik perasmian yang dipersembahkan sungguh mengujakan dengan tayangan video dan lukisan karikatur badan pengurus sesi 2009. Perbahasan usul-usul tergempar, perbahasan ucapan dasar presiden dan perletakan jawatan serta pelantikan badan pengurus yang baru sehingga ke akhir majlis penutup tetap berjalan dengan lancar. Tahniah.

Bukan disini ingin saya nukilkan berkenaan peristiwa tersebut tetapi bagaimana tanggungjawab dan amanah kita sebagai pemimpin mahupun ahli melaksanakan tugas-tugas yang diberikan. Jangan sesekali ada sifat bermegah diri dan menunding jari bila berlaku sesuatu perkara. Kita sebagai pelajar agama perlu bersifat ezzatun nafsi iaitu kemuliaan diri.

Ezzatun Nafsi ialah bila kita dapat memiliki diri kita sendiri, dapat mengawal nafsu serta punya keyakinan dan kedamaian hati. Jangan rasa rendah diri hanya kerana tidak memilik kekayaan mahupun kekuasaan. Contohilah sifat-sifat masyaikh dan ulama' kita yang terdahulu.


Suatu ketika (sekitar tahun 1930an ),Shiekhul Azhar sedang duduk menyandarkan belakangnya ke dinding Masjid Al Azhar (tempat asal Universiti Al Azhar) sambil menjulurkan kakinya.Sedang beliau merehatkan diri, beliau lihat kedatangan Sultan Abdul Aziz Raja Saudi. Baginda ketika itu dalam rangka lawatan ke Mesir. Baginda datang dengan diiringi pembesar Mesir Khidive Ismail.

Shiekhul Azhar tidak menunjuk sebarang rasa terkejut maupun bangun menyambut kedatangan Sultan Abdul Aziz. Melihat keadaan sedemikian, Khidive Ismail mengarahkan seorang kanannya membawa sejumlah wang yang banyak dan memberikannya kepada Shiekhul Azhar dengan tujuan agar Shiekh tersebut mengetahui kedudukannya.

Apabila orang kanan Khidive berjumpa Shiekhul Azhar, Shiekh tersebut telah memegang tangan orang itu sambil berkata :

"Khabarkan kepada orang yang mengutusmu, sesungguhnya orang yang menjulurkan kaki tidak sesekali akan menghulur tangannya(meminta-minta)".

Lihatlah sebesar manapun pangkat orang itu atau ganjaran yang diberikan, tidak sesekali syeikh menundukkan dirinya. Tidaklah bermakna syeikh tidak menghormati tetamu tetapi sesungguhnya syeikh lebih mengetahui akan sifat yang ada dalam diri pemimpin tersebut. Sekali menunduk pasti akan selamanya tersungkur. Wallahu'alam.

sumber : ezzatun nafsi

2 comments:

Anonymous said...

mana dapat cerita ni? tak linkkan ke?
amanah perlu dijaga ,baru nampah ezzah

Ari Hermansyah said...

Great Post... Nice share for me, maybe nice for all reader of your post.. thanks
obat benjolan di ketiak | obat sesak nafas | obat ambeien | cara pesan obat asli herbal alami | obat tbc kelenjar | obat kanker lambung | obat penghancur batu ginjal | ace maxs berkhasiat | obat vertigo | obat tradisional kanker serviks | obat kista rahim | obat asam urat alami

Related Posts with Thumbnails