Sunday, February 7, 2010

Wonderpets!!..

"wonderpets…wonderpets..

kami datang..membantu haiwan dalam kesusahan..

kami tak besar dan kami tak kuat..bile kerjasama..semua jadi mudah..

apa yang penting?!..kerjasama 3x..."


Pernah dengar lagu ini ? Semestinya korang selalu nyanyikan ?!..tepat jam 2.30 petang korang dah terpacak depan tv 9, betul tak? haha...


Mesti korang kenal tiga watak utama wonderpets tu, first si kura-kura yang bernama Tuck, pastu si anak itik iaitu Ming ming dan yang terakhir si hamster Linny. Ok, persoalannya apakah si Linny tu seekor hamster? Ramai yang mengimplitasikan ia sebagai hamster tapi bagi saya ia adalah seekor guniea pig atau dikenali di Malaysia sebagai tikus belanda ataupun marmot. Setelah ditakqidkan oleh wikipedia, maka sahla ia seekor guinea pig.

Ok, anda dah tahu? mari kita nyanyi semula...


"wonderpets…wonderpets..

kami datang..membantu haiwan dalam kesusahan..

kami tak besar dan kami tak kuat..bile kerjasama..semua jadi mudah..

apa yang penting?!..kerjasama 3x..."


Sudah puas? ok kita sambung balik perbincangan tadi. Sebenarnya bukan si kartun wonderpets tu yang nak diceritakan kali ni..cuma saya nak cerita tentang my pets je iaitu si guinea pig. Si guinea pig ni baru je saya beli minggu lepas dekat pasar-pasar menjual binatang. Banyak binatang yang dipamerkan disana seperti burung merpati berbagai jenis, arnab jenis lain-lain juga, burung helang, hamster, anak buaya, iguana, kura-kura dan ikan semestinya ada.Geram tengok arnab cantik-cantik semua dan besar-besar.

Pasarnya terlalu besar sampai lenguh kaki nak jalan. Masa jalan nak balik baru jumpa pakcik yang jual guinea pig ni. Hanya tinggal 2 saja, apalagi terus rembat jela dengan harga L.E 30 sepasang.

Bila kita membela seekor binatang maknanya kita seorang yang penyanyang ye tak? Malu nak ngaku saya ni seorang penyanyang =-> Untuk menjadi seorang penyanyang kita kena jaga betul-betul dan tahu segala tentang pets kita. Jom kita kenali my guinea pig ni secara detail...


Saya beri makan sayur-sayur dan roti. Setakat ini saya masih bela dalam aquarium lagi, nanti bila sudah ada tempat baru pindahkan. Mari saya ajar cmne nak kenal mana satu betina dan mane satu jantan..

1) Jantan : Seperti bentuk (i), bila kita picit akan keluar kemaluannya
2) Betina : Seperti bentuk Y

Setakat ini saja untuk kali ini, nanti saya akan update lagi about my pets ni, ok? Lepas ni nak bela anak orangla pulak..hehe.
p/s : gambar dari abang google sebab belum sempat amik gambar lagi.

11 comments:

cik bunbun said...

wahh. nak bela ni jugakk. comel. hikk

Bitter Sweet said...

sy penah bela kura2..nm kura2 sy MOMO :D

Iza said...

Aku memang penyayang. Dulu2 pernah bela anak ayam tak pandai berenang,haha(teringat satu url blog ni plak), kucing, burung merpati dan hamster, bila dah sampai ajal.....aku yg sedih berhari-hari...Dh xnk bela, kesian...

iEz and mr.Tipso said...

Cikgu~ kenape "bila kita picit akan keluar kemaluannya"??

Cik Emi said...

chup2.. mahai dak binatang ini?

zulhilmi bdk blur said...

ni mmg btol2 buat kajian ni..
hahak..
bkn beso ke tikus ni..

Nik Norzuliana Nik Mat said...

nk tny...tau x cmn nk tau jntan or betina rabbit? mcm pet ni jgk ke?

Ms.Independant said...

comel giler guinea pig u.
trigt bugsie kat bedtime story.
comel giler!

cam murah je...
pasar katne ek?

:)

ryenz said...

- cik bunbun
jomla bela2..comey cam tuannye kan..hehe

- bitter sweet
ade lg ke kura-kura awk tu.. npe nme dia momo..hehe.

- iza
keciannye iza..xpela pasni bela ank sendiri je ea..hehe

- iez & mr. tipso
kemaluanye tersorok kt dlm sbb blum sunat kot..hehe
amaran : jgn tiru aksi ini pd ank org hehe...

- cik emi
kt sini murah je..xtaula klu kt mlysia..hehe

-zul bdk blur
saje2 wat kajian..beso jgk mcm ank arnab

-nik
agaknyela..nti sye cek kn..hehe

-ms. independant
mmg comey giler..dia jenis..
kt mesir sepasang L.E 30 je bersamaan RM18 kot..hehe

tubelawak said...

kah kah kah kah.. bagi aku post ni lawak.. ahahahhaa.. aku suka... n sangat kiut.. rasa nak bela sekoq..

Ari Hermansyah said...

Great Post... Nice share for me, maybe nice for all reader of your post.. thanks
obat benjolan di ketiak | obat sesak nafas | obat ambeien | cara pesan obat asli herbal alami | obat tbc kelenjar | obat kanker lambung | obat penghancur batu ginjal | ace maxs berkhasiat | obat vertigo | obat tradisional kanker serviks | obat kista rahim | obat asam urat alami

Related Posts with Thumbnails