Thursday, July 23, 2009

Tahnik- satu kupasan (1)

Assalamualaikum wbt.. sahabat-sahabat yang dirahmati Allah..

Tajuk kupasan kita pada kali ini ialah berkenaan Tahnik. Tahnik ataupun sebutan mudahnya membelah mulut, dilakukan keatas bayi yang baru lahir adalah amalan dan sunnah Rasulullah S.A.W. Terdapat banyak hadis-hadis yang menyatakan proses-proses tahnik yang dilakukan oleh Nabi S.A.W pada zaman itu. Proses tahnik adalah membelah mulut bayi dengan menyuapkan sedikit kurma yang telah dikunyah halus ataupun makanan yang manis seperti madu.

Tahnik dalam erti kata sebenar ialah mengosok langit-langit bayi dengan kurma. Caranya ialah melembutkan sebiji kurma dengan mengunyahnya hingga halus kemudian disapukan keatas langit-langit bayi secara merata. Pengertian ini juga telah dibahaskan oleh ust. Khairul Anuar Salleh dalam kertas kerjanya " Tahnik" semasa dibentangkan pada Hari Keluarga BKPJM '09 18 Julai lalu.

Dari Abu Burdah, dari Abu Musa ra., katanya : "Aku telah dikurniakan seorang anak. Lalu aku membawanya kepada Nabi saw. dan baginda menamakannya dengan Ibrahim, men-'tahnik'-nya dengan kurma serta mendoakannya dengan keberkatan. Kemudian baginda saw. menyerahkannya kembali kepadaku." (HR Bukhari & Muslim)


Hadis diatas menyatakan amalan menyambut kelahiran bayi yang dilakukan oleh Nabi S.A.W seperti memberi nama dan khususnya tahnik serta mendoakan dengan doa yang baik keatas bayi itu.

Dan yang lebih utama, 'tahnik' ini hendaklah dilakukan oleh seseorang yang mempunyai sifat taqwa dan soleh. Ini adalah sebagai suatu penghormatan dan harapan agar anak ini juga akan menjadi seorang yang taqwa dan soleh.

Tahnik mempunyai pengaruh kesihatan sebagaimana yang diperkatakan oleh para doktor. Dr. Farouk Masahil dalam tulisan beliau yang dimuatkan dalam Majalah Al-Ummah, Qatar edisi 50 menyebutkan: Tahnik dengan ukuran apapun merupakan mukjizat Nabi S.A.W dalam bidang kedoktoran selamat empat belas abad agar umat manusia mengenal tujuan dan hikmah disebaliknya. Para doktor telah membuktikan bahawa semua bayi( terutama yang baru lahir dan menyusu) terancam kematian jikalau terjadi salah satu daripada perkara ini :

a. Jika kekurangan jumlah gula dalam darah (karena kelaparan).

b. Jika suhu badannya menurun ketika kena udara dingin di sekelilingnya."'

tintalughahwi™

1 comments:

meo188 said...

menarik kupasan ini...

slm mesra

Related Posts with Thumbnails